måndag 12 juli 2010

Dag 14 Santa Monica och Venice

Louise och Mats inledde resans näst sista dag med att jogga utmed stranden i Santa Monica. Hotellen i mellanvästern låg mellan bensinstationer, parkeringsplatser och snabbmatsrestauranger i perifera förortsmiljöer. Inte särskilt inspirerande för löpträning alltså. Men Stilla havet och den underbara strandpromenaden mellan Santa Monica och Venice ger energi att springa långt.


Visst är det charmigt med alla beach-bums som hängivet ägnar sig åt surfing, skateboard, inlines eller bodybuilding. Många motionstrender har härifrån spridit sig över världen. Vi passerade Muscle beach där Arnold Schwarzenegger pumpade musklerna redan på sextiotalet. Att grabbarna byggde sina muskler lika mycket med piller som med tyngdlyftning har vi förstått senare. Den liberala attityden till droger bidrar till stadsmiljöns atmosfär. Inte någonstans har vi sett så många utslagna människovrak. Parallellt med den synnerligen exklusiva, självmedvetna och framgångsrika publik som bor i området finns mängder med uteliggare. Cannabis säljs för medicinskt bruk. I butikerna står legitimerade läkare redo att ge dig det läkarutlåtande du behöver för att legalt köpa marijuana rakt över disk. Livsstilen som beach-bum kan säkert vara uthållig under en avgränsad period i tjugoårsåldern. Men de frihetstörstande ungdomar som fastnar och inte går vidare förvandlas ganska snart till föredettingar och patetiska fyllon utan attraktionskraft på arbetsmarknaden.

Tired of lying in the sunshine
Staying home to watch the rain
And you are young and life is long
And there is time to kill today
And then one day you find
Ten years have got behind you
No one told you when to run
You missed the starting gun
(Pink Floyd, Time)


Kul att vintage VW-bussar överlevt från sjuttiotalet. Typisk bostad för surfare.
En renoverad BMW R60:a på Venice Boulevard. Mats blev överlycklig.

Hälsa - både kroppslig och själslig - säljer bra i Venice. Spådamer med tarot-kort, yoga, new age, veggo-mat och annat erbjuds den som söker en alternativ livsföring. Louise hittade en manikyr/pedikyrsalong som snitsade till nagelband och lack på både finger- och tånaglar.
Piren, som går ut i Stilla havet från Santa Monica, är välkänd från slutsenen i filmen Falling Down (från 1993) med Michael Douglas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar