onsdag 7 juli 2010

Dag 9 Albuquerque - Holbrook

Idag har vi lämnat New Mexico och kommit in i Arizona och därmed ytterligare en tidszon. Vi är nu nio timmar efter Sverige. När barnen vaknar på morgonen är det fortfarande kväll hos oss och vi kanske precis dokumenterar vår dag på bloggen.

Vår dag har varit ovanligt händelserik och det kommer bli en rejäl bildkavalkad. Redan vid åttasnåret lämnade vi Albuquerque och styrde kosan mot Acoma Pueblo, det äldsta indiansamhället i nordamerika, bebott sedan år 1150. Byn ligger högt uppe på en bergsplatå och man får endast besöka den tillsammans med guide. Vi åkte buss upp och fick se den fascinerande blandningen av indiansk och katolsk tro i deras kyrka, den gemensamma ugnen där de bränner sin keramik och hur vardagslivet gestaltar sig i en by utan el och vatten. Sedan klättrade vi på egen hand ner för berget, bland skorpioner och skallerormar...


Vi lämnade Acoma Pueblo, eller Sky City, och fortsatte på Route 66. I Grant stannade vi för att Mats plötsligt bestämde sig för att bli en riktig cowboy! Av Ross Marquez köpte han såväl läckra boots som ett "buckle belt". Yeah!


Efter en sen lunch på en riktig diner, The Roadrunner Café i Gallup kom vi till The Continental Divide. Här går skiljelinjen mellan de floder som rinner ut i Atlanten och de som rinner ut i Stilla Havet.


Eftermiddagen började bli sen, men vi hade ytterligare ett viktigt moment kvar på dagens agenda - Painted Dessert and Petrified Forest National Park. Vi fick betala inträde och köra de fem milen genom parken och det var som att köra på månen. Ett helt osannolikt landskap. Berg och dalar som var randiga av mineraler i olika färger. Kargt.

Historien bakom The Petrified Forest är att en skog begravdes i vulkanaska för ungefär 225 miljoner år sedan. Här balsamerades skogen och förstenades för att sedan blottläggas av naturens nycker. Amazing är väl det rätta ordet!


Slutligen nådde vi Holbrook där vi nu har tagit ett dopp i poolen och även kört igång en tvättmaskin. Välbehövligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar