torsdag 8 juli 2010

Dag 10 Holbrook - Grand Canyon

Vårt första stopp idag var vid världens bäst bevarade meteorkrater som ligger utanför Winslow i Arizona. Vi fick en guidad tur runt kratern. Vår resas hittils bästa guide, en mexikanare som heter Eduardo, berättade livfullt om hur det bland annat kommer sig att denna krater idag faktiskt är privatägd!


Sedan blåste vi raskt vidare norrut och in i Grand Canyon National Park. Vi stannade vid en av de första utsiktspunkterna och möttes direkt av ovanstående avskräckande budskap.

Grand Canyon är verkligen en helt osannolik upplevelse! Inga bilder eller ord i världen kan göra detta "dike" rättvisa. Som människa blir man väldigt ödmjuk inför skapelsen och den ofattbart långa tidens påverkan på jordklotets utveckling. I det perspektivet förefaller den svenska valrörelsen utomordentligt fjuttig och betydelselös även om svenska medier, som vi dagligen följer, gör allt för att överdriva betydelsen av exempelvis arbetsmarknadsninisterns plötsliga avgång

Man blir också imponerad av amerikanernas ambitiösa planering och upplägg för att tillgängliggöra ett sådant här naturfenomen för alla typer av människor. Som konsument av naturupplevelser kan man välja mellan väldigt olika nivåer av strapatser. Man kan bekvämt sitta i sin luftkonditionerade bil och åka mellan olika utsiktsplatser, man kan åka med lokala pendelbussar till olika intressanta platser, personer med funktionshinder kan åka rullstol längs med välasfalterade promenadvägar. För de riktigt äventyrliga erbjuder anläggningen möjligheten att ta en tvådagars vandring (tar 10 till 12 timmar en väg) ned till ravinens botten där man får sova över vid Coloradoflodens strand bland skorpioner och skallerormar.

Vi tillbringade hela eftermiddagen och kvällen på olika leder för att se Grand Canyon och Colorado River ur alla tänkbara vinklar. Fantastisk dag! Först efter solnedgången körde vi till vårt hotell som ligger alldeles i utkanten av själva reservatet.

1 kommentar:

  1. Fantastisk läsning, ska det bli en pocket månne?
    Fortsatt treflig resa /Lasse

    SvaraRadera