torsdag 1 juli 2010

Dag 3 - Springfields, Ill. - St Louis, Mo


Vi började dagen med havregrynsgröt på amerikanskt sätt, det vill säga med russin och råsocker. Hotellet serverade frukost på engångsartiklar vilka gästerna därefter slängde i en stor tunna. Frukostbuffén saknade grovt bröd, pålägg och yoghurt, däremot fanns det mängder med muffins och donuts. Laddade med energi packade vi hojen och rullade ut mot en dag fylld av upplevelser.


Abraham Lincoln arbetade under större delen av sitt liv som advokat och politiker i Springfield. Området kring familjen Lincolns hus har bevarats som nationalpark. Vi tog en guidad tur i Lincolns hem. Vi fick bland annat se det lilla skrivbord där Lincoln, i stearinljusets sken, suttit uppe till sent på nätterna och skrivit berömda politiska tal.



Nu hade vi fått vår dagliga dos av finkultur och fortsatte till Bill Sheas Gas Station Museum. Det privata museet är fyllt till brädden med kuriosa med inriktning mot bensinstationer och oljebolag. Gamle Bill Shea, som vi fick hälsa på, har drivit bensinstationen i över ett halvt sekel. Macken är kultförklarad och en internationellt välkänd nostalgisymbol för Route 66.




Mitt ute på vischan blev det tvärstopp. I ett inhägnat område stod 600 klassiska amerikanska bilar i mer eller mindre förfallet skick. Alla var till salu As is - No warranty.


Vi lämnade Illinois och for över en av världens mäktigaste floder - Mississippi - in i Missouri. Chain of Rocks Bridge var den klassiska bron utmed Route 66. Den är bevarad men idag avstängd för fordonstrafik. Idag är bron en populär promenad- och cykelbro.


I december 1980 besökte Mats St Louis. Efter knappt 30 år är det återigen dags att besöka The Gateway to the West. I St Louis gick vi till restaurangen TGI Friday där vi serverades minst sagt generösa portioner. Proppyllda med nachos och New York Sirloin Steak vaggade vi ner till Mississippi och St Louis välkända Gateway Arch-båge. Floden hade svämmat över vilket skapade stor uppmärksamhet hos många St Louis-bor som samlats nere vid flodkanten för att betrakta naturkrafterna. En bilväg var helt översvämmad och kajen ut till de klassiska hjulångarna låg under vattnet. Någon resa med Proud Mary blev det inte vid detta besök.



Strax till höger om oss skymtar det nordliga fästet till St Louis kolossala båge The Gateway.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar